Autorem artykułu jest Zzbigniew
Kulinarna wyprawa po Hiszpanii
Kulinarne pyszności poszczególnych regionów tego kraju nie od dziś są cenione na całym świecie. Spożywane tu pokarmy to nie tylko potrzeba, ale także specyficzny styl życia.
Różnorodność hiszpańskiej kuchni jest niesamowita -oprócz tego, że każdy region ma swoje własne dania, charakterystyczny dla siebie sposób przyrządzania potraw, to jeszcze większość miasteczek posiada własny wybór przystawek, zwanych tapas.Niemożliwością jest więc poznać wszystkie smaki tego pięknego kraju. Spróbujmy jednak przybliżyć trochę różnorodny obraz kulinarny większej części Półwyspu Iberyjskiego. Zacznijmy naszą wyprawę od kuchni katalońskiej, która zachwyca ludzi na całym świecie. Jest to typowa kuchnia śródziemnomorska, w której często wykorzystuje się cytrusy, winogrona i owoce morza i. Charakterystyczną potrawą dla tego regionu jest paella oraz pięć słynnych sosów- romesco, sofrito, picada aioli i sanfaina. Katalończycy znają przepisy na niesamowite grzyby pod różną postacią- smażone borowiki w formie przystawki, fantastyczna zupa grzybowa czy grzyby z rusztu. Wszystko to jest niezmiernie charakterystyczne dla mieszkańców wschodniej Hiszpanii, którzy nawet kulinarnie muszą być doskonali. Kuchnię katalońską często porównuje się do francuskiej- zamiłowanie do ryb, podobne przyprawy i krem kataloński, który jest ulepszoną wersją słynnego creme brulee.Ciekawa jest także kuchnia andaluzyjska, na którą przez około osiemset lat wpływali muzułmanie. Jednym z tamtejszych specjałów jest sławna Flor de Aceite , a najbardziej znaną potrawą jest bez wątpienia gazpacho. Warto spróbować także nieziemsko pikantnych kiełbasek chorizo, ryb smażonych z tymiankiem, zupy rybnej, doprawionej sokiem z gorzkich pomarańczy czy jamón Serrano, sławnej szynki z mięsa iberyjskich świń. Kuchnię galicyjską cechuje szeroki wybór ryb i owoców morza, które stanowią podstawy tamtejszej kuchni. Uważana za jedną z najlepszych kuchni świata, kuchnia baskijska, odznacza się umiłowaniem do oliwy, jadalnych kasztanów, oraz ryb. Asturia słynie z pikantnych serów, a Estremadura z rozpływających się w ustach trufli. Kuchnia kastylijska jest ciężka i zawiera dużo tłuszczy, a popisowymi tamtejszymi daniami są pieczone mięsa. Wyspy Kanaryjskie stawiają głównie na wyroby z jęczmienia, mocno przyprawione regionalnymi ziołami. Naprawdę warto jest zasmakować we wszystkich potrawach Hiszpanów, którzy, jak sami mówią, nie jedzą po to, aby żyć, tylko żyją po to, aby jeść.
Moje szmery bajery
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz